• Binlerce ücretsiz uygulama, kullanım kolaylığı, hız, güvenlik ve daha fazlası...
  • Binlerce programın yer aldığı Ubuntu Yazılım Merkezi..
  • Libre Office programları, ücretsiz ve açık kaynak koduyla...
  • Programlara kolay kurulum ve kaldırma imkanı

Ubuntu Üzerine Xampp Kurulumu

Entrada escrita por: Berkan Meral

PHP & MySQL ikilisi ile yazılım geliştirecekseniz, bu ikiliyi Apache sunucusu (server) üzerinde buluşturmanız gerekiyor. Eskiden bu üçü bilgisayara ayrı ayrı yüklenir, daha sonra el ile bir dizi ayar yapılır, konfigrasyon dosyaları düzenlenir ve ortam Apache üzerinde PHP & MySQL ile web uygulamaları geliştirmeye uygun hale getirilirdi. Bugün bu üçlüyü birbirine uyarlanmış halde barındıran ve kurulum tamamlanır tamamlanmaz sistemin hazır hale geldiği AMP (Apache, MySQL, PHP) paketleri kullanılıyor. Bunlardan en popüleri XAMPP’ın açılımı ise aşağıdaki gibi.

X: Her platformda çalışır demek. Uygulamanın Windows, Linux ve Mac ve dahi Solaris için versiyonları mevcut.
A: Apache HTTP Sunucusu
M: MySQL veritabanı
P: PHP yorumlayıcısı (interpreter). Dikkat ederseniz derleyici (compiler) demedim.Neden?
P: Perl yorumlayıcısı


Peki Neden Linux Üzerinde XAMPP?
Neden XAMPP’ın Windows’ta sorunlu çalışması felan değil. Ben yine de Windows‘ta kurulumsuz (zip) paketi kullanmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü gerçekten çok pratik. Linux’a gelince; internette PHP ile hazırlanmış sitelerin çok büyük bölümü Linux sunucular üzerinde barınıyor. Yani Linux için PHP & MySQL’in doğal ortamı diyebiliriz. Bu yüzden ya da pek çok başka sebepten Linux üzerinde PHP kodlamak isteyebilirsiniz. Bu -belki de gereksiz uzun- girişten sonra artık kurulum adımlarına geçebiliriz.


1- XAMPP’ı indirin
Buradan en üstteki XAMPP Linux paketini indirin. Hemen aşağıdaki Upgrade paketleri ile karıştırmayın lütfen. Bu yazı yazıldığı sırada 64MB boyutundaydı bu dosya.
Not: XAMPP’ın Linux versiyonuna önceden LAMPP adı verilmişti ancak şimdi XAMPP for Linux olarak değiştirildi.
2- XAMPP’ı kurun
Aşağıdaki komut ile indirdiğiniz xampp-linux-1.7.3a.tar.gz isimli arşiv dosyasını /opt dizininin altına aşağıdaki komut ile açın. Benim sistemimde (Ubuntu) bu dosya Downloads klasörünün altına indiğinden dosya yolu aşağıdaki gibi. Siz kendinize uyarlayın. Not: Bu komutun işletilmesi birkaç dakika sürecek.
$ sudo tar xvfz Downloads/xampp-linux-1.7.3a.tar.gz -C /opt
3- XAMPP’ı Başlatmak ve Durdurmak
Şu anda tarayıcınızı açıp http://localhost yazdığınızda “sayfa bulunamadı” hatası alırsınız. Çünkü sunucuyu kurduk ama başlatmadık. Aşağıdaki komut ile XAMPP’ı başlatabilirsiniz.
$ sudo /opt/lampp/lampp start
Şu anda http://localhost adresinde XAMPP açılış sayfasını görüyor olmanız gerek. Aşağıdaki komut ile de sunucuyu kapatabilirsiniz.
$ sudo /opt/lampp/lampp stop

0 yorum:

Yorum Gönder