• Binlerce ücretsiz uygulama, kullanım kolaylığı, hız, güvenlik ve daha fazlası...
  • Binlerce programın yer aldığı Ubuntu Yazılım Merkezi..
  • Libre Office programları, ücretsiz ve açık kaynak koduyla...
  • Programlara kolay kurulum ve kaldırma imkanı

Yazılım Kaldırmak

Entrada escrita por: Berkan Meral

Ubuntu'da bir programı kaldırmak için birden fazla yolunuz vardır. Bunları apt-get, aptitude ve Synaptic paket yöneticisi (Uygulamalar Ekle/Kaldır) olarak sıralayabiliriz. apt-get, atptitude ile komut satırından çalışabileceğiniz gibi Synaptic (KDE için Adept) ile de programlarınızı kaldırabilirsiniz.
Synaptic ile program kaldırma
Menüden Synaptic programını açıp Ara butonuna basarak program ismini aratıyoruz. Ardından program adının üzerinde sağ tıklayarak Kaldırmak İçin İşaretle seçeneğini kullanıyoruz. Eğer programı tüm yapılandırma dosyalarıyla beraber silmek istiyorsak Tamamen Kaldırmak İçin İşaretle seçeneğini kullanmalıyız. Ekrana kaldırılacak paketlerin listesi gelecektir. Eğer listede kaldırılmasını istemediğiniz bir paket bulunmuyorsa, listeyi onaylayıp programı sisteminizden kaldırabilirsiniz. Fakat kaldırılacak paketler listesinde kaldırılmasını istemediğiniz bir paket varsa, kaldırma işlemine onay vermemeniz tavsiye edilir.
apt-get ile program kaldırma
apt-get ile program kaldırmak için öncelikle konsolu açıyoruz. Uygulamalar -> Donatılar -> Uçbirim

sudo apt-get remove program_adı

yazıp Enter tuşuna basarak programı doğrudan sistemden kaldırabiliriz. Bu komutla beraber program ve bağımlılıkları kendiliğinden kalkacaktır. Size kaldırılacak uygulamaların listesi verilecektir. Eğer sisteminizden kaldırılmasını istemediğiniz bir program olduğunu düşünüyorsanız işlemi iptal edebilirsiniz.

Eğer programın tüm yapılandırma dosyalarıyla beraber kaldırılmasını istiyorsanız:

sudo apt-get purge program_adı

komutunu kullanabilirsiniz.

kaynak:http://wiki.ubuntu-tr.net/

0 yorum:

Yorum Gönder