• Binlerce ücretsiz uygulama, kullanım kolaylığı, hız, güvenlik ve daha fazlası...
  • Binlerce programın yer aldığı Ubuntu Yazılım Merkezi..
  • Libre Office programları, ücretsiz ve açık kaynak koduyla...
  • Programlara kolay kurulum ve kaldırma imkanı

Wine

Entrada escrita por: Berkan Meral

WINE, UNIX benzeri bir işletim sistemi ve POSIX uyumlu işletim sistemleri çalıştıran kişisel bilgisayarların Windows programlarını çalıştırmasını sağlayan bir uygulama katmanıdır.
WINE'nin açılımı: Wine Is Not an Emulator ( Wine Emulator Değildir ). Çoğu kullanıcı tarafından Windows Emulator olarak karıştırılmaktadır.

Emülatör nedir? (Öykünücü), herhangi bir bilgisayar ortamında başka bir bilgisayar sistemini taklit eden, öykünme işini yapan yazılımdır.
Emülatörlerde amaç, yazılımı donanıma benzeterek normalde sadece kendine ait sistemde çalışabilecek çeşitli verileri başka ortamlarda da çalıştırmaktır.


Windows programlarının çalıştırılması için gerekli kütüphanelerin (.dll) işletim sisteminden çağrılması gerekir. Linux normalde bu kütüphanelere sahip değildir çünkü Windows'un kodları kapalıdır ve kütüphanelerin içeriğini Microsoft'tan başkası bilmez. Bir grup açık kaynak kodlu yazılım geliştiricisi Windows'un kütüphanelerini Linux için tersine mühendislik yöntemleriyle yeniden oluşturarak, Windows programlarının Linux üzerinde çalışmasını sağlamıştır.

Wine tarihi
1993'de Wine programının geliştirilmesi Microsoft Windows 3.1 üzerinde çalışan programların Linux İşletim Sistemleri üzerinde çalıştırmak üzere hayata geçirildi.Win32 desteği de sağlandı.

Kullanım
Pardus Linux'da Winrar.exe dosyasının wine ile açılması
Wine programının kurulumunu gerçekleştirdikten sonra tek yapmanız gereken .exe , .so veya .dll uzantılı programın üzerine sağ tıklamak wine ile çalıştır komutunu seçmek.
Wine ile bazı programlar Windows'a göre Linux'da bazen daha iyi çalışır fakat bütün windows programları da düzgün çalışmayabilir. Wine benzeri pek çok program olsa da Wine bunlar arasında ücretsiz olan en iyi yazılımdır.
Wine programı Mac OS X üzerinde de çalışabiliyor. Bu kullanımı ile Açık Kaynak Yazılımlar arasındaki popülerliğini her geçen gün biraz daha arttırıyor.
Wine yazılımı daha önceden Adobe Photoshop yazılımını çalıştırmazken artık bu resim düzenleme programını da çalıştırıyor.
WINEHQ, Linux işletim Sistemleri üzerinde Wine ile Windows'da çalışan programları test ediyor ve kendi sayfasında bu listeyi ayrıntılı olarak sunuyor. Buna göre kullanıcıları bilgilendirip tavsiye listesine göre işlem yapmalarını sağlıyor.


kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Wine

0 yorum:

Yorum Gönder