• Binlerce ücretsiz uygulama, kullanım kolaylığı, hız, güvenlik ve daha fazlası...
  • Binlerce programın yer aldığı Ubuntu Yazılım Merkezi..
  • Libre Office programları, ücretsiz ve açık kaynak koduyla...
  • Programlara kolay kurulum ve kaldırma imkanı

KDE ve GNOME

Entrada escrita por: Berkan Meral

GNOME: Masaüstü ortamı

KDE ve GNOME arasındaki farklar

Türkiye'de en çok kullanılan iki farklı Linux dağıtımı -Pardus ve Ubuntu- farklı varsayılan masaüstü ortamları kullanmaktadır. Pardus KDE, Ubuntu ise GNOME masaüstü ortamı ile gelmektedir.

Ama bu masaüstü ortamlarından hangisi bizim için daha iyi, hangisi daha hızlı, hangisinin kullanımı kolay veya hangisi ihtiyaçlarımızı daha çok karşılayabiliyor? Bu yazımızda KDE (K Desktop Environment) ve GNOME (GNU Network Object Model Environment) masaüstü ortamlarını anlatıp farklarından bahsedeceğiz. Öncelikle bu iki farklı masaüstü ortamının nasıl ortaya çıktığına göz atalım.


1990'ların ortalarında Linux ve diğer UNIX benzeri işletim sistemlerinin masaüstü seçenekleri kullanılabilirlik açısından oldukça yetersizdi. Kullanıcılar bu yetersizlik nedeniyle bazı pencere yöneticilerini tercih ediyorlardı. Bu durumun farkında olan Almanya'nın Eberhard Karls Üniversitesi'ndeki Mattias Ettrich isminde bir öğrenci K (K harfinin, başlarda Kool sözcüğünün kısaltması olması düşünülmesine rağmen, kısa süre içinde herhangi bir anlam ifade etmemesine karar verildi.) Desktop Environment (K Masaüstü Ortamı) üzerinde çalışmaya başladı. Amacı birden çok uygulamaya aynı anda bakılabilen ve kullanımı kolay olan bir masaüstü ortamı geliştirmekti.


KDE kısa zaman içinde geliştiricilerin ilgisini çekti; fakat KDE'nin Trolltech tescilli ve özgür yazılım olmayan Qt araç takımını (Qt, birden çok platformu destekleyen bir grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımıdır.) kullanması kullanıcılar arasında anlaşmazlığa neden oldu. Bunun üzerine 1997 yılında GNU Project özgür masaüstü yazılımı geliştirmeye karar verdi ve uygulamalarını GNU General Public License (GPL) altında lisanslayan GNU Network Object Model Environment (GNOME), KDE'nin en büyük rakibi haline geldi. Bu farklı lisanslar kısa zamanda iki farklı masaüstü ortamının destekçileri arasında gerilime neden oldu.


Başlarda KDE'nin kullanım kolaylığı ve içerdiği uygulamalar GNOME'a göre çok daha iyiydi; fakat zamanla GNOME da KDE gibi yaygınlaşmaya başladı. Trolltech, eleştiriler üzerine Qt araç takımını Q Public License (QPL) lisansı ile yayınladı; fakat Özgür Yazılım Vakfı bu lisansı kabul etmedi ve anlaşmazlık 2000 yılında Qt araç takımının QPL/GPL ortak lisansı ile yayınlanmasına kadar devam etti. Bu ortak lisansın yayınlanmasının ardından KDE ve GNOME arasındaki rekabetin şiddeti azalmaya başladı.

GNOME projesi iki seçenek sunmaktadır. Bunlar, GNOME masaüstü ortamı, yani son kullanıcı için masaüstü seçeneklerini mümkün kılan arabirim ve geliştirme yapmaya yönelik ve masaüstüne entegre sağlama nitelikli bir çatı (framework) olmak üzere iki temel seçenektir.

Amaçları: bedava (özgürlük gibi) bir masaüstü ortamı üretmek.

Neden Gnome?

Eğer işinizde maliyetleri düşürmek ve güvenilirliği arttırmak istiyorsanız Gnome sizin açık tercihiniz olacaktır. Gnome’un verimli lisanslama modeli sayesinde yüksek lisans paraları ödemek ve lisansları takip etmek için büyük harcamalar yapmak zorunda değilsiniz ve buna ek olarak şirketinizde ya da evinizde kullanmak için hazırladığınız uygulamalarınıza kaynak kodunu açmasanız dahi telif ücreti ödemek zorunda değilsiniz. Ayrıca Gnome minimum eğitim gerektirir ve destek, yönetim, kurulum, bakım gibi konularda maliyetlerinizi düşürmenizi sağlar.

Gnome’u öğrenmek ve kullanmak kolaydır: Kullanılabilirlik ekibi bunun sağlanmasından sorumludur. Gnome günlük kullanımınız için gerekli tüm yazılımlara sahiptir: oyunlar, tarayıcı, e-posta, ofis uygulamaları ve daha fazlası. Buna ek olarak, Windows kullanıcılarının size gönderdiği dosyalarla çalışabilmenizi sağlayan harika bir Windows dosya uyumluluğuna, çok geniş bir yardım sistemine ve kaynağa sahiptir.

Gnome geliştiricilere en fazla lisans esnekliğini ve programlama dili seçme imkanını sunmaktadır. Buna ilaveten , Windows üzerinde de Unix ve Linux sistemlerde kullandığınız gibi gtk+’yı kullanabilirsiniz.. GNOME kütüphanelerinin birçoğu LGPL şartları altında sunulmaktadır ki bu son ürününüzde kullandığınız lisans ne olursa olsun telif ücreti ödemeyeceğiniz anlamına gelmektedir. GNOME nesne sistemi diğer birçok dile kolayca adapte edilebildiği için Java, C#, Python, Perl ve C/C++ gibi onlarca programlama dili arasından istediğinizi seçme imkanı sunar.

KDE?


Bildiğiniz üzere ubuntu ‘unun default gelen masaüstü yönetici programı gnome ‘dur. Kubuntu ise ubuntunun kde yüklenmiş halidir. Eğer sizde ubuntu yüklü ve kde kurmak istiyorsanız, kubuntu kurulumu yapmadan kde kurabilirsiniz. (sudo apt-get install kubuntu-desktop kodu yaz, kde’yi seç)


Kubuntu, Debian dağıtımını temel alan Ubuntu dağıtımının GNOME masaüstü ortamı yerine KDE masaüstü ortamını kullanan türüdür. Ubuntu projesinin bir parçasıdır ve aynı temeli kullanır.


Ubuntu'da Php ile Programlama

Entrada escrita por: Berkan Meral

Ubuntu'da Html

Entrada escrita por: Berkan Meral

Ubuntu Üzerine Xampp Kurulumu

Entrada escrita por: Berkan Meral

PHP & MySQL ikilisi ile yazılım geliştirecekseniz, bu ikiliyi Apache sunucusu (server) üzerinde buluşturmanız gerekiyor. Eskiden bu üçü bilgisayara ayrı ayrı yüklenir, daha sonra el ile bir dizi ayar yapılır, konfigrasyon dosyaları düzenlenir ve ortam Apache üzerinde PHP & MySQL ile web uygulamaları geliştirmeye uygun hale getirilirdi. Bugün bu üçlüyü birbirine uyarlanmış halde barındıran ve kurulum tamamlanır tamamlanmaz sistemin hazır hale geldiği AMP (Apache, MySQL, PHP) paketleri kullanılıyor. Bunlardan en popüleri XAMPP’ın açılımı ise aşağıdaki gibi.

X: Her platformda çalışır demek. Uygulamanın Windows, Linux ve Mac ve dahi Solaris için versiyonları mevcut.
A: Apache HTTP Sunucusu
M: MySQL veritabanı
P: PHP yorumlayıcısı (interpreter). Dikkat ederseniz derleyici (compiler) demedim.Neden?
P: Perl yorumlayıcısı


Peki Neden Linux Üzerinde XAMPP?
Neden XAMPP’ın Windows’ta sorunlu çalışması felan değil. Ben yine de Windows‘ta kurulumsuz (zip) paketi kullanmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü gerçekten çok pratik. Linux’a gelince; internette PHP ile hazırlanmış sitelerin çok büyük bölümü Linux sunucular üzerinde barınıyor. Yani Linux için PHP & MySQL’in doğal ortamı diyebiliriz. Bu yüzden ya da pek çok başka sebepten Linux üzerinde PHP kodlamak isteyebilirsiniz. Bu -belki de gereksiz uzun- girişten sonra artık kurulum adımlarına geçebiliriz.


1- XAMPP’ı indirin
Buradan en üstteki XAMPP Linux paketini indirin. Hemen aşağıdaki Upgrade paketleri ile karıştırmayın lütfen. Bu yazı yazıldığı sırada 64MB boyutundaydı bu dosya.
Not: XAMPP’ın Linux versiyonuna önceden LAMPP adı verilmişti ancak şimdi XAMPP for Linux olarak değiştirildi.
2- XAMPP’ı kurun
Aşağıdaki komut ile indirdiğiniz xampp-linux-1.7.3a.tar.gz isimli arşiv dosyasını /opt dizininin altına aşağıdaki komut ile açın. Benim sistemimde (Ubuntu) bu dosya Downloads klasörünün altına indiğinden dosya yolu aşağıdaki gibi. Siz kendinize uyarlayın. Not: Bu komutun işletilmesi birkaç dakika sürecek.
$ sudo tar xvfz Downloads/xampp-linux-1.7.3a.tar.gz -C /opt
3- XAMPP’ı Başlatmak ve Durdurmak
Şu anda tarayıcınızı açıp http://localhost yazdığınızda “sayfa bulunamadı” hatası alırsınız. Çünkü sunucuyu kurduk ama başlatmadık. Aşağıdaki komut ile XAMPP’ı başlatabilirsiniz.
$ sudo /opt/lampp/lampp start
Şu anda http://localhost adresinde XAMPP açılış sayfasını görüyor olmanız gerek. Aşağıdaki komut ile de sunucuyu kapatabilirsiniz.
$ sudo /opt/lampp/lampp stop

Donanım Ekle

Entrada escrita por: Berkan Meral

• Ubuntu, bilgisayarınızda bulunan donanımları otomatik olarak tanıma özelliğine sahiptir. Dolayısı ile bilgisayarınızda bulunan web cam, yazıcı, tarayıcı vb. bir çok aygıtı otomatik olarak tanıyacaktır. 
• Örneğin: Yazıcınızı/tarayıcınızı Ubuntu üzerinde kullanmak istiyorsanız, yazıcıyı bilgisayarınıza bağlamak yeterli olacaktır. Ubuntu, yazıcınızı/tarayıcınızı kullanıma en uygun halde sisteme tanıttıktan sonra, yazıcınızın sistem ile kullanıma uygun halde olduğunu size bildirecektir.

Ubuntu Güncellemeleri

Entrada escrita por: Berkan Meral

• "Önemli güvenlik güncelleştirmeleri (maverick-security)" Ubuntu paketlerinde ortaya çıkan açıkları kapatmak için, Ubuntu güvenlik takımı tarafından oluşturulan önemli güvenlik güncellemeleridir.
• "Önerilen Güncelleştirmeler (maverick-updates)" Ubuntu paketlerinde bulunan ciddi sorunlar için güncelleştirmeler. Bunların Ubuntu güvenliği ile alakası yoktur sistemin güvenliğini etkilemez bir ya da daha fazla soruna yönelik güncelleştirmelerdir.
• "Henüz Onaylanmamış Güncelleştirmeler (maverick-proposed)" Ubuntu paketlerinin testleri için kullanılan güncelleştirmelerdir. Bu depoyu ancak Ubuntu testlerine yardımcı olmak ve geri bildirim yapmak istiyorsanız kullanın, yoksa normal şartlarda kullanmayın.
• "Desteklenmeyen Güncellemeler (maverick-backports)" Adı üzerinde desteklenmeyen güncellemelerdir, halen geliştirme aşamasında olan güncellemeler buradadır. Buradaki paketler, yeni özellikler, yeni arayüzler vb içerebilir. Ama desteklenmediği için sorun çıkarsa bir yardım almanız ya da yardım bulmanız zor olabilir.


Otomatik Güncellemeler
Otomatik Güncelleştirmelerin nasıl ve ne sıklıkta yapılacağı buradan belirlenir. "Güncellemeleri Kontrol Et:" Güncellemelerin ne sıklıkta kontrol edileceğini buradan seçebilirsiniz. Seçenekler ve açıklamaları aşağıdaki gibidir,
• Güvenlik güncellemelerini onaylatmadan kur: Seçilirse güvenlik güncellemesi çıkar çıkmaz onay istemeden indirilir ve kurulur. Güvenliğe önem veriyorsanız ya da sunucu sistemi kullanıyorsanız bunu seçebilirsiniz.
• "Tüm güncellemeleri artalanda indir:" Güncellemeler çıktığı size sormadan indirmeye başlar. Kurulum için hazır olduğunda bildirecektir.
• "Sadece kullanılabilir güncellemeleri bildir:" Güncellemeler çıktığı zaman bir uyarı penceresi ile güncellenmesi gereken paketleri size bildirir.

Duyuru Güncelleme
• "Duyuru güncelleme:" Dağıtımınızın bir üst sürümü çıktığı zaman bildirir.
• "Normal sürümler:" Kullandığınız normal sürümden bir üst normal sürüme güncelleyebilirsiniz. Örnek:Ubuntu 9.10 (Karmic Koala) >> Ubuntu 10.04 (Lucid Lynx).

Ubuntu'yu Tanımak

Entrada escrita por: Berkan Meral

Ubuntu'yu Türkçeleştirmek

Entrada escrita por: Berkan Meral
• Bunun için Sol taraftaki simgelerden “System Settings” simgesine tıklıyoruz. Language Support bölümüne tıklıyoruz.

• Language sekmesinde “Install/Remove Languages” butonuna tıklayarak Türkçe dilini ekliyoruz.
• Apply System-Wide butonuna tıklayarak ayarları tüm sisteme uyguluyoruz.

• Reginal Formats sekmesinde sayılar,tarih ve para miktarının görüntüleneceği biçim için açılır menüden Türkçe’yi seçiyoruz.
• Apply System-Wide butonuna tıklayarak ayarları tüm sisteme uyguluyoruz.
• Sistemi kapatıp tekrar açtığımızda artık Ubuntu’yu Türkçe olarak kullanabiliriz.

İsim Sunucusu Tanımlamak

Entrada escrita por: Berkan Meral

Alan adlarını IP adreslerine dönüştüren DNS sunucusunu tanımlamak için /etc/resolv.conf dosyası kullanılır. resolv.conf dosyasını düzenlemek için aşağıdaki örnekteki gibi vi metin düzenleyicisini çalıştırın.
vi /etc/resolv.conf
resolv.conf dosyasının yapısı aşağıdaki gibidir. Burada yazılı ilk 2 sunucu google’un Public DNS Sunucuları, diğer ikisi ise OpenDNS sunucuları.
nameserver 8.8.8.8
nameserver 8.8.4.4
nameserver 208.67.220.220
nameserver 208.67.222.222

Hostname’i (Ağ Adı) değiştirmek

Entrada escrita por: Berkan Meral

Bilgisayarın ağdaki adını değiştirmek için hostname komutunu kullanabilirsiniz. Yalnız sistemi yeniden başlattığınızda bu isim eski değerine döner. Mevcut hostname’i değiştirmek için aşağıdaki örneği inceleyebilirsiniz;
hostname istiklal
Sistem açıldığında bilgisayarın ağdaki adı /etc/hostname dosyasından okunur. Bu dosyadaki adı değiştirerek bilgisayar ismini kalıcı olarak belirleyebilirsiniz. Bunun için bir editörle hostname dosyasını düzenleyin. Örneğin;
vi /etc/hostname

Sabit ip Adresi Tanımlamak

Entrada escrita por: Berkan Meral


sudo ifconfig eth0 192.168.1.50 netmask 255.255.255.0
ile ip eth0 ın ip adresini 192.168.1.50 yapmış oluyoruz. bunu kendiniz istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. eğer eth1 interface ‘ e vermek isterseniz ;
sudo ifconfig eth1 192.168.1.50 netmask 255.255.255.0


Interfaces dosyasını komut satırından düzenlemek için aşağıdaki komutu verin.
sudo vi /etc/network/interfaces
Aşağıda örnek IP yapılandırmasını görebilirsiniz.
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.3.90
gateway 192.168.3.1
netmask 255.255.255.0
network 192.168.3.0
broadcast 192.168.3.255
Aynı ağ arabirimine 2. bir IP konfigürasyonunu da aşağıki şekilde atayabilirsiniz.
auto eth0:1
iface eth0:1 inet static
address 10.0.0.100
netmask 255.255.255.0
network 10.0.0.0
broadcast 10.0.0.255
gateway 10.0.0.1

Interfaces dosyasında yapılan değişikliklerin etkili olması için networking isimli servisin yeniden başlatılması gerekiyor. Bunun için service komutunu aşağıdaki örnekteki gibi kullanabilirsiniz.
service networking restart

İnterface Nasıl Aktif Edilir?

Entrada escrita por: Berkan Meral

Örneğin;
ifconfig çıktısında eth0 göremiyor ve ifconfig -a çıktısında görüyorsanız interfaceiniz down kalmış demektir. bu interface’ i aktif etmek için;
sudo ifconfig eth0 up
demeniz gerekiyor. sonrasında tekrar ifconfig çıktısını inceleyiniz.

Ağ Ayarları

Entrada escrita por: Berkan Meral

Ubuntu’da ethernet kartı ayarları /etc/networking/interfaces dosyasında saklanır. Varsayılan ayarlar tüm arabirimler için (eth0,eth1,wlan0…) DHCP olarak ayarlanmıştır. Yani bağlı olunan ağda bir DHCP sunucusu varsa IP yapılandırması otomatik olarak alınır.
DHCP’yi kullanmak istemiyorsanız /etc/networking/interfaces dosyasını düzenleyerek IP yapılandırması belirleyebilirsiniz.
İf Config Komutu:
Uygulamalar/donatılar menüsünden Uçbirim simgesine tıklayp açıyoruz. burda
İfconfig yazıp enter ‘ a basıyoruz. Burada Ethernet ayarlarımızla ilgili ayarları görebiliriz. eğer siz ifconfig yazıp bir çıktı göremiyorsanız tüm interfaceleriniz(ethernet,wireless) aktif değildir.

Wine

Entrada escrita por: Berkan Meral

WINE, UNIX benzeri bir işletim sistemi ve POSIX uyumlu işletim sistemleri çalıştıran kişisel bilgisayarların Windows programlarını çalıştırmasını sağlayan bir uygulama katmanıdır.
WINE'nin açılımı: Wine Is Not an Emulator ( Wine Emulator Değildir ). Çoğu kullanıcı tarafından Windows Emulator olarak karıştırılmaktadır.

Emülatör nedir? (Öykünücü), herhangi bir bilgisayar ortamında başka bir bilgisayar sistemini taklit eden, öykünme işini yapan yazılımdır.
Emülatörlerde amaç, yazılımı donanıma benzeterek normalde sadece kendine ait sistemde çalışabilecek çeşitli verileri başka ortamlarda da çalıştırmaktır.


Windows programlarının çalıştırılması için gerekli kütüphanelerin (.dll) işletim sisteminden çağrılması gerekir. Linux normalde bu kütüphanelere sahip değildir çünkü Windows'un kodları kapalıdır ve kütüphanelerin içeriğini Microsoft'tan başkası bilmez. Bir grup açık kaynak kodlu yazılım geliştiricisi Windows'un kütüphanelerini Linux için tersine mühendislik yöntemleriyle yeniden oluşturarak, Windows programlarının Linux üzerinde çalışmasını sağlamıştır.

Wine tarihi
1993'de Wine programının geliştirilmesi Microsoft Windows 3.1 üzerinde çalışan programların Linux İşletim Sistemleri üzerinde çalıştırmak üzere hayata geçirildi.Win32 desteği de sağlandı.

Kullanım
Pardus Linux'da Winrar.exe dosyasının wine ile açılması
Wine programının kurulumunu gerçekleştirdikten sonra tek yapmanız gereken .exe , .so veya .dll uzantılı programın üzerine sağ tıklamak wine ile çalıştır komutunu seçmek.
Wine ile bazı programlar Windows'a göre Linux'da bazen daha iyi çalışır fakat bütün windows programları da düzgün çalışmayabilir. Wine benzeri pek çok program olsa da Wine bunlar arasında ücretsiz olan en iyi yazılımdır.
Wine programı Mac OS X üzerinde de çalışabiliyor. Bu kullanımı ile Açık Kaynak Yazılımlar arasındaki popülerliğini her geçen gün biraz daha arttırıyor.
Wine yazılımı daha önceden Adobe Photoshop yazılımını çalıştırmazken artık bu resim düzenleme programını da çalıştırıyor.
WINEHQ, Linux işletim Sistemleri üzerinde Wine ile Windows'da çalışan programları test ediyor ve kendi sayfasında bu listeyi ayrıntılı olarak sunuyor. Buna göre kullanıcıları bilgilendirip tavsiye listesine göre işlem yapmalarını sağlıyor.


kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Wine

Bilgisayar Eğitim Uygulaması : Klavaro

Entrada escrita por: Berkan Meral

Klavaro, bilgisayarda doğru şekilde on parmak ile yazmayı öğrenmenizi sağlayarak yazı yazma hızınızı artırmada yardımcı olan bir eğitim aracıdır.

Dini Uygulama : Zekr

Entrada escrita por: Berkan Meral

Zekr, Kur'an âyetlerini ve bunların tercümelerini görüntüleme, arama ve dinleme yapan açık kaynak kodlu bir programdır. Zekr, bir çok farklı Kur'an çevirisinin, temanın, Kur'an tilavetinin programa eklenmesine imkân vermektedir. Ayrıca âyetlerin nüzul nüzul tertibine göre sıraya dizilmesine ve farklı sayfalandırma ölçütlerine göre sayfalara bölünmesine izin vermektedir. Ayrıca Git menüsünde Kur'an'ın sûre, cüz, hizip, sayfa, secde âyeti gibi okuyucu açısından hızlı ulaşılması istenen bölümlerine çabuk ulaşma imkânı da sunulmuştur. Arama sonucu ortaya çıkan listelerde ayetler dört farklı kritere göre sıraya konulabilir. İlişkisel sıralamada âyetler birbirlerine benzerliklerine göre sıraya dizilir. Mushaf sıralamasında âyetler mushaftaki tertibe göre listede yer alır. Nüzûl sıralamasında âyetler Hz.Muhammed'e vahyediliş sırasına göre dizilirler. Âyet uzunluğu sıralamasında ise âyet içindeki harf sayısına göre sıraya dizilir.Ve daha fazlası…

Oyun

Entrada escrita por: Berkan Meral

Ubuntu oyunlarından bir kaç tanesine bakmak içinde aşağıdaki bağlantıya gidebilirsiniz.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Kategori:Linux_oyunlar%C4%B1

Grafik Uygulamaları

Entrada escrita por: Berkan Meral

Blender
özgür bir üç boyutlu modelleme ve canlandırma uygulamasıdır.
Tasarı, 1988'de Hollanda'da kurulan NeoGeo adlı canlandırma stüdyosunun, kendi kadrosuyla yazılım geliştirerek kendi üretim araçlarına sahip olmayı hedeflemesiyle başlamıştır.
2002 yılında kurulan Blender Vakfı, o güne dek yazılmış olan kodları Free Blender adıyla kamuya açar ve bir bağış kampanyası başlatır. Geliştirilmesine aktarılan ilk fonlar bu şekilde oluşturulan özgür yazılım, Python API'si ve içinde gömülü çalışan oyun motoru ile birçok yazılım geliştiricinin ilgisini çeker ve oldukça hızlı geliştirilir.
Hala bilinen ve yaygın olarak kullanılan 3D modelleme/tasarım yazılımları arasında kabul edilmektedir.
Blender tek başına, ilk olarak Cuma ya da bir başka gün adlı 35mm. filmin görsel efektleri için kullanılmıştır. Bu film Locarno Film Festivali'nde en iyi görsel efekt ödülü almış, daha sonra Örümcek Adam 2 filminde de kullanılmıştır.
Teknoloji gösterisi amaçlı olarak ve yazılımın yeni tasarılarda kullanılabilmesini yaygınlaştırmak amacıyla Montevideo Medya Sanatları Enstitüsü tarafından organize edilen bir tasarıda Fillerin Düşü adlı 3 boyutlu bir filmin üretilmesinde kullanılmış, daha sonra bu film özgür yazılım felsefesine uygun olarak kaynak kodları açık olarak dağıtılarak bir ilk gerçekleştirilmiştir.

Diğer uygulamalar
 digiKam
 Gimp
 Gwenview
 Inkscape
 KolourPaint




kaynak:http://wiki.ubuntu-tr.net/

Ubuntu One

Entrada escrita por: Berkan Meral

Ubuntu One uygulaması, kullanıcılar için cloud computing yolunda atılmış önemli bir adımdır. Kabaca bahsetmemiz gerekirse;Ubuntu One ile dosya paylaşımı yapabilirsiniz. Günümüzde çeşitli paylaşım siteleri var ancak ücretli oldukarını söylemeye gerek yok. Canonical firması ise bu işi biz kullanıcılar için ücretsiz yapıyor. İsterseniz hesabınızı, ücret ödemeyerek 2 GB kapasiteyle, ücret ödeyerek 50 GB'a kadar çıkabilen bir kapasiteyle kullanabilirsiniz. 2 GB, evden ofise; ofisten eve dosya taşımak için oldukça iyi bir değer.


kaynak:http://wiki.ubuntu-tr.net/

Ubuntu İnternet Uygulamaları

Entrada escrita por: Berkan Meral

Sohbet ve İletişim Araçları
Emesene Linux, Mac OS ve Windows için yazılmış açık kaynak kodlu bir MSN Messenger uygulamasıdır. Windows Live Messenger'a kolay kullanışıyla çok yakın duran Emesene çok kolay kişiselleştirme ve çok kolay kullanışı açısından bir çok Linux kullanıcısının seçtiği bir chat programıdır.

İndirme Yöneticileri
FatRat, FlashGet tarzı program yoksunluğundan sıkıntı çeken arkadaşların yazdığı ve FlashGet ile kullanılabilirlik ve özellik açısından neredeyse aynı bir yazılım. FatRat bence tartışmasız lider bir Yükleme Yöneticisidir. FatRat, bir torrent indirme yazılımı değildir.

Ftp Araçları
FileZilla birçok özelliği bulunan küçük ama oldukça güçlü bir FTP istemcisidir. Tüm bağlantı bilgileriniz ile uzak sunucuya yaptığınız giriş bilgilerinizi bir arabirim ile gösterebilir ve kaydedebilir.

FileZilla programı güvenlik duvarı (firewall), proxy bağlantıları, SSL ve Kerberos GSS güvenliğini destekler. Ayrıca bağlantıyı açık tutma özelliği, otomatik Asci/Binary transferi desteği ve diğer onlarca gelişmiş yardımcı aracı ile hem amatör hem de profesyonel kullanıcılar için çok özellikli bir FTP istemcisi görevini başarıyla yapabilir.

E-posta Araçları
Thunderbird mozilla vakfının açık kaynak projelerinden biridir. Çok güçlü ve özellikli bir e-posta okuyucusudur.Pop3,Imap gibi birçok protokolü destekler. Eğer uygun eklentiler yüklenirse Hotmail hesabınızı bile thunderbird'e aktarabilirsiniz.

Html Editörleri
- Seamonkey,Mozilla gurubunca geliştirilen,
- web tarayıcı,html editörü ve e-posta istemcisi programlarını içeren,
- ücretsiz Türkçe bir özgür yazılım pakedidir.Web sayfalarınızı kendiniz yapmak isterseniz ;
Yeni başlayanlar için Seamonkey .html editörü kolay,kullanışlı,işlevsel ve en uygun olanıdır.

kaynak:http://wiki.ubuntu-tr.net/

Banshee Müzik Player

Entrada escrita por: Berkan Meral

Banshee doksanbeşten fazla geliştiricisinin ve seksenbeş çevirmeninin üzerinde çalıştığı, C# ile yazılmış, GTK, Gstreamer gibi GNOME teknolojilerini kullanan bir medya oynatıcıdır. 2005 yılı başlarında Aaron Bockover tarafından ortaya çıkarılmış bir Novell projesidir. Bir çok dosya formatını destekleyen Banshee, ön tanımlı olarak içerisinde bulunan Last Fm eklentisiyle dinlediğiniz şarkıların eş zamanlı olarak profilinizde görüntülenmesini sağlar. Ayrıca bu eklenti sayesinde dinlediğiniz şarkıya göre "Recommended Artists" başlıklı benzerliğe göre düzenlenmiş bir liste sunmaktadır. Böylelikle sevdiğiniz grup ve müzisyenlerle aynı türde müzik yapan başka sanatçılara ulaşma imkanınız bulunmaktadır.


kaynak:http://wiki.ubuntu-tr.net/

Libre Office

Entrada escrita por: Berkan Meral

LibreOffice (okunuşu librofis), OpenOffice.org'un bir dalıdır ve tamamen açık kaynaklı ve ücretsizdir.
OpenOffice.org geliştirme süreçlerinde Sun Microsystems'ın tek belirleyici olması ve dışarıdan katkıcıların kod yazmasını zorlaştırıcı engeller getirmesi, 2008 yılından bu yana özgür yazılım camiasının tepkisini çekmekteydi. Sun Microsystems'ın Oracle firması tarafından satın alınmasından sonra, Oracle'ın özgür yazılım projelerine soğuk ve yeni yatırımlardan kaçınan duruşu, eleştirilerin dozunun yükselmesine neden oldu. 28 Eylül 2010 günü, aralarında Michael Meeks'in de olduğu pek çok önemli OpenOffice.org geliştiricisi, The Document Foundation isimli bir yapılanmayı duyurarak, "topluluk merkezli" yeni bir OpenOffice.org çatallaması için (fork) çalışacaklarını açıkladılar. Firmaların geliştiriciler üzerinde baskı kuramayacağı, katı ve ağır teknolojik bağımlılıkları olmayan, herkesin eşit söz hakkına sahip olduğu, yeni bir ofis yazılımı hedefiyle yola çıkan The Document Foundation, kısa bir sürede büyük bir desteği yanına çekti. Bu yeni yapı; Google, Novell ve Red Hat gibi pek çok büyük şirketçe destekleniyor. The Document Foundation'un destekçileri arasında Özgür Yazılım Vakfı (FSF), OSI, OASIS, Canonical, Collabora ve GNOME Vakfı'nın yanı sıra, Brezilyalı OpenOffice.org türevi BRoffice'in geliştiricileri ve çeşitli yerel OpenOffice.org toplulukları da yer alıyor.
The Document Foundation'ın amacı: Şirketlerden ve telif haklarından özgür bir ofis yazılım paketi üretmektir.

İndirmek için:http://tr.libreoffice.org/download/

kaynak:http://tr.libreoffice.org/

Yazılım Kaldırmak

Entrada escrita por: Berkan Meral

Ubuntu'da bir programı kaldırmak için birden fazla yolunuz vardır. Bunları apt-get, aptitude ve Synaptic paket yöneticisi (Uygulamalar Ekle/Kaldır) olarak sıralayabiliriz. apt-get, atptitude ile komut satırından çalışabileceğiniz gibi Synaptic (KDE için Adept) ile de programlarınızı kaldırabilirsiniz.
Synaptic ile program kaldırma
Menüden Synaptic programını açıp Ara butonuna basarak program ismini aratıyoruz. Ardından program adının üzerinde sağ tıklayarak Kaldırmak İçin İşaretle seçeneğini kullanıyoruz. Eğer programı tüm yapılandırma dosyalarıyla beraber silmek istiyorsak Tamamen Kaldırmak İçin İşaretle seçeneğini kullanmalıyız. Ekrana kaldırılacak paketlerin listesi gelecektir. Eğer listede kaldırılmasını istemediğiniz bir paket bulunmuyorsa, listeyi onaylayıp programı sisteminizden kaldırabilirsiniz. Fakat kaldırılacak paketler listesinde kaldırılmasını istemediğiniz bir paket varsa, kaldırma işlemine onay vermemeniz tavsiye edilir.
apt-get ile program kaldırma
apt-get ile program kaldırmak için öncelikle konsolu açıyoruz. Uygulamalar -> Donatılar -> Uçbirim

sudo apt-get remove program_adı

yazıp Enter tuşuna basarak programı doğrudan sistemden kaldırabiliriz. Bu komutla beraber program ve bağımlılıkları kendiliğinden kalkacaktır. Size kaldırılacak uygulamaların listesi verilecektir. Eğer sisteminizden kaldırılmasını istemediğiniz bir program olduğunu düşünüyorsanız işlemi iptal edebilirsiniz.

Eğer programın tüm yapılandırma dosyalarıyla beraber kaldırılmasını istiyorsanız:

sudo apt-get purge program_adı

komutunu kullanabilirsiniz.

kaynak:http://wiki.ubuntu-tr.net/

Ubuntu Yazılım Merkezi

Entrada escrita por: Berkan Meral
Ubuntu Yazılım Merkezi, Ubuntu'da yazılım kurmak ve kaldırmak için kullanılan bir paket yönetim aracıdır. Python programlama dili veGTK arayüz aracı ile oluşturulmuştur. Ubuntu 9.10 Karmic Koala sürümünden itibaren Ubuntu'nun resmi paket yönetim aracı olmuştur.
Bir yazılım kurmak
Yazılım Kurulum Yöntemleri
Ubuntu gibi bir dağıtımda program kurmak son derece basittir yalnız diğer işletim sistemlerinden biraz farklıdır. Ubuntu'nun en büyük güçlerinden biri var olan zengin deposudur. Aklınıza gelebilecek hemen her türlü program bu depolarda mevcuttur. Yazılım kurmanın en kolay ve tavsiye edilen biçimi ise Ubuntu Yazılım Merkezi'nin kullanılmasıdır.
Ubuntu Yazılım Merkezi ile kurulum
Ubuntu Yazılım Merkezi'ni Uygulamalar > Ubuntu Yazılım Merkezi'ni tıklayarak çalıştırın. İster kategorilerden kurmak istediğiniz yazılımı seçin ister arama kutusundan adını yazarak bulun. Kurmak için ise Kur'u tıklayın sorulduğunda kullanıcı şifrenizi girin ve kurulumun bitene kadar bekleyin.


Synaptic Paket Yöneticisi ile Kurulum
Eğer kurmak istediğiniz yazılımın tam adını biliyorsanız Synaptic Paket Yöneticisini kullanarakta yazılım kurabilirsiniz. Synaptic Paket yöneticisini açmak için,
• Sistem > Yönetim > Synaptic Paket Yöneticisini tıklayın.
• Sorulduğunda kullanıcı şifrenizi girin.
• Kurmak istediğiniz yazılımı ister kategorilerden seçin isterseniz yazılımın adını yazarak bulun.
• Kurmak istediğiniz yazılımı sağ tıklayarak ya da çift tıklayarak kurulum için işaretleyin. Üst kısımda Uygulayı tıklayın. Kurulum bitene kadar bekleyin.


kaynak:http://wiki.ubuntu-tr.net/

Ubuntu'nun Kurulması

Entrada escrita por: Berkan Meral

Vmware Kurulumu

Entrada escrita por: Berkan Meral

Vmware Nedir?

Entrada escrita por: Berkan Meral

VMware, bir sanal makina yazılımı olup konuk işletim sisteminin ana makina işletim sistemi içinde çalışmasına izin verir. VMware ile konuk işletim sisteminin aktif hale getirdikten sonra bu konuk işletim sistemine uygulama programları yükleyebilir ve onun desteklediği servisleri verebilirsiniz. Örneğin ana işlatim sisteminiz Linux iken, Windows 2000 yada Windows XP kurabilir ve Windows için geliştirilmiş herhangi bir uygulamayı konuk Windows platformunda çalıştırabilirsiniz. Bu durumun terside mümkündür yani ana işletim sisteminiz Windows XP iken, Linux kurabilirsiniz.

Bunu anlatmamın sebebini anlamıştırsınız artık.Çünkü Windows 7 işletim sistemi üzerine bir Linux yazılımı olan ubuntu işletim sistemini kuracağım.Bunun içinde ilk önce wmware kurmam lazım.wmware olmadan da ubuntuyu kuramaz mıyım ? kurarım ancak bir işletim sistemi üzerine değil yeni bir işletim sistemi olarak kurabilirdik. Yani Windows işletim sistemini nasıl kuruyorsak ubuntuyu da öyle kuruyoruz.


kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/VMware

Ubuntu’nun diğerlerinden farkı nedir?

Entrada escrita por: Berkan Meral

Bir işletim sistemi bilgisayarınızın çalışmasını yapan şeydir. Herhangi bir işletim sistemi bilgisayarınızdaki tüm programları çalıştırabilir ve tüm donanım ve yazılımı yönetmek için tasarlanmıştır. Örneğin; Microsoft Windows, Mac OS X ve Android işletim sistemleri.

Ubuntu, diğer işletim sistemleri ile yapabileceğiniz her şeyi yapabilirsiniz ve ek olarak:

Ø Her 6 ayda bir güncelleme.

Ø Açık kaynak kodlu özgür yazılım.

Ø Kullanım kolaylığı

Ø Virüs sorunu yok

Ø Netbooklar için özel bir dağıtım: Ubuntu Netbook Remix

Ø Tak-Çalıştır Özelliği

kaynak:http://www.yazarcizer.net/ubuntu-11-04-natty-narwhal-ve-ubuntunun-avantajlari/


Açık Kaynak Kod Nedir?

Entrada escrita por: Berkan Meral

Açık kaynak kod istenildiği zaman bir programın hangi kodlardan oluştuğu göstereni içinde zararlı ya da istemediğimiz bir kodun olup olmadığını öğrenebilmemiz sağlanan ticari bir durumun gütmeyen kodlara açık kaynak kodu diyoruz. En iyi avantajı ücretsiz olması ve istemediğimiz ya da zararlı bir kodu görüp silebilmemiz ve istediğimiz gibi kodları değiştirebilmemizdir. Gpl lisansıyla birlikte açık kaynaklı programlar hızla çoğalmaya başlamıştır.

Açık kaynak kodun avantajları;

ü Düşük maliyetlidir.

ü Ücretsizdir.

ü Sağlamdır.

ü Güvenilirdir.

ü Hızlıdır. Devamlılığı vardır.(Yani yazılımı üreten şirketin batması durumunda bilgiler kaybolmuyor.

kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/A%C3%A7%C4%B1k_kaynak

k

GPL Nedir?

Entrada escrita por: Berkan Meral

GPL' nin açılımı (General Public License) Genel Kamu Lisansıdır. Açık kaynaklı kodların kapatılıp ticaret için kullanılması durumundan hoşlanmayan Richard Stallman tarafından oluşturulmuştur. GPL ile programı:

1. Kopyalayabilirsiniz

2. Değiştirebilirsiniz

3. Dağıtabilirsiniz

4. Üretebilirsiniz (Patent)

5. Kullanabilirsiniz (Patent)

6. Satabilirsiniz (Patent)

Kısa ve öz olarak GPL özgür yazılımın koruyucusu ve "her şey insanlık için" felsefesi içinde bulunduran önemli bir lisans anlaşmasıdır.

Kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/GNU_Genel_Kamu_Lisans%C4%B1

Sürümleri

Entrada escrita por: Berkan Meral

20 Ekim 2004 - 4.10 - Warthy Warthog (Afrika Yaban Domuzu)

8 Nisan 2005 - 5.04 - Hoary Hedgehog (Kirpi)

13 Ekim 2005 - 5.10 - Breezy Badger (Porsuk)

1 Haziran 2006 - 6.06 - Dapper Drake (Suna Ördek)

26 Eylül 2006 - 6.10 - Edgy Eft (Semender)

19 Nisan 2007 - 7.04 - Feisty Fawn (Karaca)

18 Ekim 2007 - 7.10 - Gutsy Gibbon (Asya Maymunu [Jibon])

24 Nisan 2008 - 8.04 - Hardy Heron (Balıkçıl [Bir Tür kuş])

30 Ekim 2008 - 8.10 - Intrepid Ibex (Dağ Keçisi)

23 Nisan 2009 - 9.04 - Jaunty Jackalope (Antilop Tavşanı)

29 Ekim 2009 - 9.10 - Karmic Koala (Keseli Ayı)

29 Nisan 2010 - 10.04 - Lucid Lynx (Vaşak)

10 Ekim 2010 - 10.10 - Maverick Meerkat (Mirket)

13 Ekim 2011 - 11.10 - Oneiric Ocelot: Cüce Leopar


kaynak:http://www.ubuntu-tr.net/

Tarihçe ve Geliştirme Aşaması

Entrada escrita por: Berkan Meral
Debian temel alınarak yola çıkılan ilk Ubuntu sürümü 20 Kasım 2004 tarihinde yayımlandı. O zamandan beri her altı ayda bir yeni sürüm yayımlanmaktadır; bu da onu en güncel GNOME arayüzü kullanan dağıtım yapmaktadır. MEPIS, Xandros, Linspire, Progeny ve Libranet gibi diğer Debian tabanlı işletim sistemlerinin aksine Ubuntu, Debian'ın felsefesine sadık kalmış ve özgür bir yazılım olarak yoluna devam etmiştir.
Ubuntu logosu ilk sürümden beri aynıdır. Elde çizilmiş ve şimdi ubuntu-title adlı bir yazıtipi olan bu logo Andy Fitzsimon tarafından yapılmıştır. Logosundaki işlenen temada insanlar arasındaki eşitliğe ve kardeşliğe dikkat çekmektedir.
Ubuntu paketlerinin çoğunluğu Debian projesinin kararsız bölümünden derlenir. Ubuntu ve tüm resmi türevleri .deb paketleri ve APT tabanlı paket yöneticilerini kullanır.
Ubuntu projesi, paketlerle ilgili bazı konularda Debian ile ortak çalışmaktadır. Ubuntu'ya yüklenen paketler Debian'ın kararlılık seviyesi için bir deneme ortamı yaratmaktadır. Öte yandan Ubuntu ve Debian çok sayıda kişi tarafından yeterince beraber çalışmamakla suçlanmaktadır; zira Ubuntu .deb'leri ve Debian .deb'leri birbiriyle uyumlu değildir. Her ne kadar çok sayıda Debian geliştiricisi aynı zamanda Ubuntu'nun gelişimine yardım ediyor olsa da Debian'ın kurucusu Ian Murdock Ubuntu'nun ayrı bir proje olduğunu ve Debian ile yeterince ortak noktaya sahip olmadığını belirtmiştir.

kaynak:http://wiki.ubuntu-tr.net/

Ubuntu Nedir

Entrada escrita por: Berkan Meral

Ubuntu, Debian kökenli, kurulum ve kullanım kolaylığı ve düzenli sürüm yükseltmeleriyle öne çıkan bir Linux dağıtımıdır. Canonical Ltd.'nin (Mark Shuttleworth'e ait) sponsorluğunda geliştirilmektedir. Ubuntu'nun hedefi son kullanıcıların ulaşabileceği kolay, hızlı, ücretsiz, güçlü bir işletim sistemi oluşturmaktır. Ubuntu, Zulu dilinde; "Ben, sen sen olduğun için, benim" demektir, aynı zamanda "başkalarına karşı merhametli, şefkatli, iyiliksever" olmak gibi insani değerlerin temel alındığı bir dünya görüşüdür. İnsanlık için Linux (Linux For Human Beings) sloganını kullanan Ubuntu, Debian'dan farklı olarak her 6 ayda bir yeni sürüm; her sürüm için de 18 ay destek sunmaktadır. Ayrıca 3 yıl Masaüstü ve 5 yıl Sunucu sistem desteği sunan ve belli sürelerde bir çıkarılan Uzun Süreli Destek (Long Term Support, LTS) sürümleri de mevcuttur. 8.04 (Hardy Heron) sürümü, Ubuntu'nun 6.06'dan sonra ikinci LTS sürümüdür.
Ubuntu projesinin amacı, her düzey kullanıcının rahat bir biçimde kullanabileceği, tamamen açık kaynaklı ve kararlı bir işletim sistemi oluşturmaktır. Bu bağlamda GNU/Linux hakkında hiç tecrübesi olmayan kişilerin başlaması için ideal bir seçimdir. Özellikleri itibarıyla acemi, tecrübeli ve uzman kitleye de hitap etmektedir.